Coronaire CT-scan

 

Wat is een coronaire CT-scan?

De coronaire CT-scan of coronaire CT-angiografie is een CT-onderzoek (computertomografie) waarbij cardiologen het hart of een deel ervan in beeld brengen op de computer om vernauwingen van de kransslagaders op te sporen. Het onderzoek gebeurt met behulp van contrastvloeistof en röntgenstralen op de dienst radiologie.

 

De CT-scanner maakt computeropnamen van de kransslagaders, de omgevende structuren, de hartkleppen en de hartspier.

 

Waarom is een coronaire CT-angiografie nodig?

Met de resultaten van het onderzoek bepalen we de toestand van uw hart en het risico op een hartinfarct. De coronaire CT-scan is een recente techniek met veel toepassingen. Met de scan kunnen we eventuele vernauwingen in de kransslagaders opsporen. We kunnen ook de doorgankelijkheid van een stent of bypass nakijken. Uw behandelende arts kan het best beoordelen of u in aanmerking komt voor dit onderzoek.

 

Wanneer kan een coronaire CT-angiografie niet uitgevoerd worden?

In de volgende situaties is een coronaire CT-scan niet mogelijk:

 

Bij zwangere vrouwen wegens de X-stralen.

Bij extreem zwaarlijvige personen (meer dan 180 kg).

Als u allergisch bent voor contrastvloeistof. De avond voor het onderzoek starten we met de contrastvoorbereiding.

Als u aan ernstig nierfalen lijdt, is het contrastonderzoek met de CT-scanner onmogelijk, maar kan wel een calciumscore gemaakt worden.

Als u al lang aan astma lijdt, mag u geen hartvertragende bètablokkers krijgen.

Als u problemen hebt om gedurende enkele seconden uw adem in te houden.

Bij een te snel of onregelmatig hartritme.

Hoe bereidt u zich voor?

Meld u nuchter aan op de dienst cardiologie. Vier uur voor het onderzoek mag u niets eten of drinken.

U mag uw gewone geneesmiddelen met water innemen.

Drink op de dag van het onderzoek geen koffie, thee, cola of andere cafeïnehoudende dranken. De cafeïne versnelt namelijk de hartslag.

Uw hartslag moet tussen de 50 en 60 slagen per minuut zijn voor een optimale beeldkwaliteit. Om de hartslag te vertragen, krijgt u enkele uren voor het onderzoek een pilletje (bètablokker). Als u dit op de dienst zelf zal krijgen, moet u zich één uur voor het geplande onderzoeksuur aanmelden.

Verloop van het onderzoek

Bij uw aankomst op de dienst cardiologie controleert een verpleegkundige uw hartslag, bloeddruk, lengte en gewicht. U krijgt ook een infuus in uw arm om contrastvloeistof tijdens het onderzoek te kunnen toedienen. Als uw hartslag te snel is, kan de arts u bijkomende

geneesmiddelen toedienen.

 

Net voor het onderzoek kleeft de verpleegkundige elektroden op uw borstkas om de hartbewegingen te kunnen volgen, zoals bij een gewoon elektrocardiogram.

 

Het eerste deel van het onderzoek bestaat uit een hartscan zonder contrastvloeistof om de ‘calciumscore’ te bepalen. Deze score geeft een idee over de hoeveelheid kalk in de kransslagaders. Een tweede scan met contrast-vloeistof maakt de bloedvaten en vernauwingen

zichtbaar.

 

Tijdens het scannen moet u regelmatig uw adem enkele seconden inhouden.